top of page
kpannekeet

Hoe zit het met alcohol?

Bijgewerkt op: 16 jul.

Onthullende inzichten en tips om minder te drinken


5 handen met wijnglazen die proosten

Alcohol en kanker… is een confronterend thema.

 

Als je je een beetje verdiept in de werking van alcohol op onze gezondheid, dan blijft er eigenlijk maar één conclusie over: je kunt alcohol beter laten staan! Ben je daar (nog) niet aan toe, stop dan hier met lezen.


Het drinken van alcohol verhoogt de kans op verschillende soorten kanker, zoals mond-, keel-, slokdarm-, maag-, lever-, dikkedarm-, borst-, prostaat- en alvleesklierkanker. Alcohol zelf is hierbij niet eens de grootste boosdoener, maar bij de afbraak van alcohol ontstaat acetaldehyde, een zeer giftige stof die lichaamscellen beschadigt en daarmee het risico op kanker direct verhoogt.

 

Naast het verhoogde risico op kanker heeft alcohol ook een duidelijke link met leveraandoeningen, hoge bloeddruk, hartproblemen, pancreatitis en hersenbeschadigingen.

 

Simpel gezegd is de impact van alcohol op onze gezondheid en maatschappij zo negatief dat dit goedje nooit in een supermarkt verkocht zou worden als het nu op de markt zou komen.

 

Het advies luidt daarom ook om zo min mogelijk, of beter nog, helemaal niet te drinken om het risico op kanker te verminderen.

 

En toch zie ik regelmatig vrouwen en mannen die verder heel gezond leven en ontzettend gedisciplineerd zijn, maar als het om alcohol gaat, hapert de wilskracht en faalt het oordeelsvermogen. En ik begrijp het...

 


Waarom vinden we niet drinken zo moeilijk?


Alcohol is een genotsmiddel, breed geaccepteerd en is een onderdeel van ons leven. Alcohol maakt ons wat losser en samen een drankje nuttigen is gezellig. We zijn sociale dieren en alcohol is een sociaal smeermiddel. Sommige gelegenheden worden dan ook onlosmakelijk met het drinken van alcohol geassocieerd: denk aan een avondje in de kroeg, een netwerkborrel, een voetbalwedstrijd, carnaval, een huwelijksfeest of een muziekfestival...

 

“Alcohol hoort er gewoon bij.” Dit beeld zorgt er ook voor dat er vragen gesteld worden als je een drankje afslaat: Ben je ziek? Ben je zwanger? Moet je rijden?...



Alcohol was altijd onderdeel van mijn leven


Zelf ben ik opgegroeid in een omgeving waar drinken heel normaal is (Ik kom uit Beieren. Dat is dat bondsland met de 1-liter-pullen...). Mijn eerste glas Bacardi Cola dronk ik op 14-jarige leeftijd tijdens een carnavalsfeestje. Vanaf mijn 15e had ik een bijbaantje in de horeca en vanaf mijn 18e werkte ik naast mijn studie als serveerster in een kroeg. Terwijl ik in de horeca ook echt de negatieve kanten van alcohol zag, kon ik altijd genieten van een drankje. Vooral in het weekend liep dat ook wel eens flink uit de hand met een enorme kater als gevolg.


Toen ik begon met werken en kinderen kreeg, werd het stappen en het drinken veel minder, maar alcohol was wel altijd onderdeel van mijn leven. Een glaasje wijn bij het eten, proosten bij een feestje en een biertje op het terras - allemaal heerlijk en vooral gezellig. Mensen die helemaal niet dronken vond ik “saai” of in ieder geval “verdacht”.

 

Inmiddels ben ik me bewust van de impact die alcohol heeft en kan ik die kennis simpelweg niet negeren. Er is een duidelijke link met borstkanker en ik wil mijn risico op een tweede ronde zo klein mogelijk houden. Daarom drink ik eigenlijk nooit meer. Ik vind het ook makkelijker om niet te drinken dan maar een glaasje te drinken.

 

Ik denk trouwens niet dat ik puur vanwege het drinken van alcohol kanker heb gekregen, maar het heeft vast niet in mijn voordeel gewerkt.



Sociale druk rondom alcohol


Het heeft even geduurd voordat mijn omgeving wist wat ze met mijn abstinentie aan moest. Als je geen alcohol drinkt, confronteer je automatisch anderen met hun alcoholgebruik. Je wordt gevraagd waarom je niet drinkt en sommige vrienden proberen je zelfs over te halen om toch even “gezellig” mee te doen. Dat duurt een tijdje. Inmiddels is iedereen – inclusief ikzelf - eraan gewend.

 

Als je besluit om minder of helemaal niet meer te drinken, moet je dus niet alleen je eigen overtuigingen en gedrag veranderen, maar daarnaast ook nog flink wat sociale druk weerstaan.

 

Dat kan even duren.

 


Maar wat krijg je ervoor terug?


De voordelen van niet drinken zijn het meer dan waard:

 

  • Je verkleint het risico op bovengenoemde gezondheidsproblemen.

  • Je slaapkwaliteit verbetert, wat gunstig is voor je immuunsysteem.

  • Je wordt veerkrachtiger en emotioneel stabieler.

  • Je ervaart minder angst en je stemming verbetert.

  • Je herstelt je hormoonbalans en hebt minder last van overgangsklachten.

  • Afvallen gaat makkelijker.

  • Je relaties verbeteren.

 

Wat betekent dit voor jou?


Mag je dan echt nooit meer drinken? Dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Met dit artikel wil ik alleen meer bewustwording creëren, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.




Als je besluit minder te drinken, heb ik hier nog een paar tips die hierbij kunnen helpen:

  • Stel een duidelijk doel: Denk aan de voordelen van niet drinken en schrijf voor jezelf op waarom je minder of niet meer wilt drinken. Wat gaat het je brengen?

  • Wees je bewust van je gedrag: Denk erover na waarom je drinkt en in welke situaties.

  • Zoek alternatieven: Ga op zoek naar smakelijke alternatieven. Inmiddels zijn er talloze lekkere alcoholvrije drankjes verkrijgbaar, zoals 0,0-biertjes, bubbels en mocktails. Bekijk het assortiment van de alcoholvrije slijterij World of Nix.

  • Vermijd verleiding: Als je gevoelig bent voor drinken in gezelschap, kan het helpen om deze situaties een tijdje te vermijden. Spreek bijvoorbeeld af voor een lunch of een wandeling in plaats van in de kroeg.

  • Zoek steun: Omring jezelf met mensen die je steunen. Vertel familie en vrienden over je voornemen of zoek hulp bij een professional.

  • Wees assertief: Leer nee te zeggen, zonder uitleg te geven waarom. Sla een aangeboden drankje af als je niet wilt drinken. Je bent niet "saai", maar gewoon goed bezig.


54 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page