Over het recept
We hebben een nieuwe seizoensfavoriet! Mijn gezin is meestal niet zo happig op pompoen, maar dat weerhoudt me er niet van om in de herfst toch af en toe met pompoen te koken. Pompoen zit namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen!
Toen ik een recept tegenkwam met de combinatie van appel en pompoen, wist ik dat ik het moest proberen. Natuurlijk heb ik er weer mijn eigen twist aan gegeven (meer groenten en extra kruiden), en het resultaat is zó lekker! Zelfs mijn kinderen twijfelden of er wel echt pompoen in zat.
Ga jij het proberen? Dit recept is genoeg voor 8 porties, en de rest kun je invriezen. Zo heb je alvast een gezonde maaltijd klaar voor een drukke dag.
Wat heb je nodig?
1 Hokkaido-pompoen(en), eventueel meer
2 uien
4 wortelen
2 appels
2el olie (olijf- of koolzaadolie)
4 aardappelen
1 ½ liter groentebouillon
200g zure room of crème fraiche (evtl. plantaardig)
zout en peper
¼ tl nootmuskaat
handje peterselie, fijngehakt
(voor de garnering: pompoenpitten of gebakken uitjes)
Hoe maak je het?
Halveer de pompoen, verwijder de zachte binnenkant met de zaden en snijd het vruchtvlees in stukken. Je hoeft de pompoen niet te schillen!Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Schil de wortelen en snijd ze in stukken. Verwijder het klokhuis van de appels en snijd ze in partjes. Schil de aardappelen en snijd ze ook in stukken.
Verwarm de olie in een grote soeppan en bak de uien voor 2 minuten. Voeg de pompoen, appel en wortel toe en bak nog eens 2 minuten mee. Doe vervolgens de aardappelstukken erbij en giet de hete groentebouillon in de pan. Laat de soep op laag vuur koken totdat alles zacht is; dit duurt ongeveer 20 minuten.
Voeg daarna de zure room (of crème fraîche) toe en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en wat peterselie (bewaar een klein beetje voor de garnering).
Verdeel de soep over vier borden en bestrooi met de overgebleven peterselie en wat pompoenpitten. Hou je van een beetje crunch? Voeg dan een paar gebakken uitjes toe.