top of page

Winterse stoof

Voorbereiding:

Kooktijd:

Porties:

type:

20 min

70 min

4

hoofdgerecht

Over het recept

Stoofgerechten zijn makkelijk voor te bereiden en hoe langer je ze laat pruttelen hoe lekkerder ze worden. Door de lange stooftijd worden de smaken lekker intens.

Deze stoof nam ik vorig jaar mee naar het kerstdiner bij mijn ouders, omdat ik een lekkere vegetarische optie wilde hebben.

Wat heb je nodig? 

Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā  2 uien

Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā  3 teentjes knoflook

Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā  2 el olijfolie

Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā  3 of 4 rode bieten, gekookt

Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā  2 wortelen

Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā  Ā½ knolselderij

Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā  250 ml rode wijn/druivensap

Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā  2 el tomatenpuree

Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā  400 ml bouillon

Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā  1 laurierblaadje

Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā  2 takjes tijm

Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā  zout en peper

Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā  250 g kastanjechampignons-pastinaak of knolselderij) of geroosterde wortelgroenten.

Hoe maak je het?

Snipper de uien en snij de knoflook in schijfjes. Snij de voorgekookte bieten in partjes. Schil de wortel en de knolselderij en snij ze in dikke plakken (wortels) en blokjes (knolselderij).


Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui en knoflook rustig aan tot de ui glazig is. Gooi de groenten in de pan en bak ze 5 minuten mee. Voeg nu de druivensap/rode wijn, tomatenpuree, bouillon, laurier en tijm toe. Breng op smaak met zout en peper en laat het geheel minstens een uur pruttelen. Roer af en toe om.


Snij de champignons in kwartjes en voeg deze aan het eind van de kooktijd toe. Laat het geheel nog 10 minuten stoven.Ā 


Serveer de stoof met een puree (aardappel-pastinaak of knolselderij) of geroosterde wortelgroenten.

bottom of page