top of page

Aardappelsalade Italia

Voorbereiding:

Kooktijd:

Porties:

type:

35 min plus 30 min rusttijd

15-20 min

4

salade

Over het recept

Wat mijn oudste dochter betreft de lekkerste salade die er bestaat. Ik neem hem graag mee naar een BBQ of we eten hem met een groentenburger of wat brood en andere gestoomde groenten voor het avondeten. De salade is niet heel moeilijk te maken, maar de voorbereiding kost tijd. Ik kook de aardappelen daarom vaak al een dag van tevoren of in de lunchpauze, dan staat de salade ‘s avonds snel op tafel. Een restje smaakt de volgende dag nog heerlijk als lunch.

Trouwens: Sinds ik me verdiep in gezonde voeding ben ik veel minder aardappelen gaan eten. Aardappelen bevatten veel snelle koolhydraten en hebben daarom een hoge glycemische waarde. Dat betekent dat de bloedsuiker na het eten van aardappelen snel stijgt. Ons lichaam moet dan met een tegenreactie ervoor zorgen om alles weer in evenwicht te brengen. Als je bloedsuikerspiegel erg schommelt per dag is dat minder gezond. Maar: Lieve aardappelliefhebbers opgelet! Als je aardappelen niet warm eet, maar laat afkoelen, dan ontstaat er resistent zetmeel. Dat betekent dat minder suikers worden opnemen in het bloed en we meer vezels tot ons nemen. Die vezels zijn een feest voor de goede darmbacteriën die ons van waardevolle voedingsstoffen voorzien en medeverantwoordelijk zijn voor ons immuunsysteem.

Dus: koude aardappelsalade is de gezondere manier van aardappelen eten.

Wat heb je nodig? 

500g kleine aardappelen, vastkokend

1 knoflookteentje

1 ui

100ml groentebouillon

1el mosterd

20 pitloze, zwarte olijven

5 zongedroogde tomaten

3el balsamico

75g rucola

2 lente-uitjes

15 cherrytomaatjes

3el olijfolie

Zout en peper

Hoe maak je het?

Kook de aardappelen in de schil (het liefst een dag van tevoren) tot ze gaar zijn en laat afkoelen.

Snij het knoflookteentje door de helft en wrijf een slakom hiermee in.

Schil de aardappelen snij ze in schijfjes.

Snipper de ui. Verwarm een hapjespan met wat olie en fruit de stukjes ui. Pers het knoflookteentje en voeg samen met de mosterd toe aan de pan. Voeg dan de bouillon toe en laat alles nog even sudderen.

Snij in de tussentijd de olijven in blokjes en de zongedroogde tomaat in reepjes en doe deze met de aardappelen in de slakom. Voeg dan het bouillonmengsel toe en laat alles even doortrekken

Snij de lente-uitjes in dunne ringetjes en snij de cherrytomaatjes door de helft. Meng deze samen met 3el olijfolie door de aardappelen en breng op smaak met zout en peper.

Voeg net voor het serveren de rucola toe en hussel de salade nog een keer door.

bottom of page