top of page

Bloemkoolcurry

Voorbereiding:

Kooktijd:

Porties:

type:

10

30

4

hoofdgerecht

Over het recept

Deze bloemkoolcurry is snel klaar en is, geserveerd met rijst of naanbrood, een heerlijk smaakvol hoofdgerecht. Ik kook dit ook regelmatig voor niet-vegetarische gasten. Succes gegarandeerd! 😊

Tijdens de behandeling tegen kanker ben ik gestopt met vlees eten. Ik kon de geur en smaak gewoonweg niet verdragen. Ook na de behandeling kwam de behoefte om vlees te eten niet meer terug. Dat bevalt heel goed en is bovendien gezond, vooral als het gaat om het consumeren van rood en bewerkt vlees.

Als je vlees eet, kies dan liever voor biologisch vlees, eet rood vlees met mate, en vermijd bewerkt vlees (zoals ham, salami, rookworst, bacon, etc.).

Wil je je vleesconsumptie minderen? Dan is dit recept zeker het proberen waard. Sowieso vind ik curry's en traybake-gerechten (groenten van de bakplaat) een goed, makkelijk en smaakvol alternatief.


Wat heb je nodig? 

1 bloemkool (ca 600 gram)

3 cm gember, geschild en grofgehakt

4 tenen knoflook gehakt

Zeezout

Evt. 1 verse chilipeper, gesneden

3 el kokosolie

2 grote uien, gesnipperd

2 el tomatenpuree

1½ tl gemalen koriander

1¼ tl gemalen komijn

½ tl chilipoeder

1 blik kokosmelk

100 g ongezouten cashewnoten

150 g verse of diepvriesdoperwten

½ tl garam masala

half bosje verse koriander

partje citroen

Hoe maak je het?

Snij de bloemkool in hapklare stukjes en zet even opzij. Wrijf de gember, knoflook en chilipeper met een snuf zout (het beste werkt grof zeezout) in een vijzel tot een papje.

Doe 2 eetlepels kokosolie in een pan met deksel en zet op halfhoog vuur. Voeg de uien toe zodra de olie heet is. Fruit ze in 10 minuten goudbruin, voeg daarna het gember-knoflookpapje toe en roerbak 3-4 minuten. Voeg nu de tomatenpuree, gemalen koriander, komijn, chilipoeder en zout toe en roer alles door elkaar.

Doe de bloemkool in de pan en schep om tot de stukjes met de specerijen zijn bedekt. Roer de kokosmelk erdoor. Breng aan de kook, draai daarna het vuur laag, zet het deksel op de pan en laat de curry 10-12 minuten sudderen.

Verhit intussen een kleine koekenpan op halfhoog vuur. Rooster hierin voorzichtig de cashewnoten aan beide kanten en laat ze op een bord afkoelen.

Voeg de doperwten en garam masala toe zodra de bloemkool gaar is. Roer alles door elkaar en laat nog 5 minuten sudderen. Proef of de smaak goed is, bestrooi de curry met cashewnoten en korianderblad en voeg vlak voor het opdienen een kneepje citroensap toe.

Dit gerecht kan als bijgerecht worden geserveerd, of in combinatie met rijst (kies voor basmati of voor extra vezels: zilvervliesrijst) of naanbrood als hoofdgerecht.

bottom of page