Over het recept
Vleesvervangers uit de supermarkt zijn ontzettend makkelijk, maar ze vallen ook onder de categorie bewerkt voedsel. En als je het etiket goed leest, valt het soms best tegen... Vega betekent tenslotte niet automatisch gezond — maar dat wist je waarschijnlijk al.
Ook hier geldt: als je echt wilt weten wat je eet, kun je beter zelf aan de slag gaan. Maak jij weleens zelf groenteburgers? Ik heb de afgelopen twee jaar heel wat recepten uitgeprobeerd: linzenburgers, paddenstoelenburgers, zwartebonenburgers… met wisselend succes, moet ik eerlijk zeggen.
Maar dit recept is echt een aanrader! De rode biet geeft de burgers een fantastische kleur, ze zijn heerlijk van smaak en eigenlijk heb je er niet veel meer bij nodig dan een frisse salade.

Wat heb je nodig?
350g rode bieten, geschild
handje basilicum
1 ui
2 knoflookteentjes
150g grove havermout
2el olijfolie
2 eieren
200g feta
zout en peper
kokosolie
Hoe maak je het?
Rasp de rode biet, hak de basilicum, snipper de ui in fijne stukjes en pers de knoflook. Meng deze ingrediënten met de havervlokken en de olijfolie in een kom. Breek de eieren en voeg deze toe. Verkruimel nu de feta boven de kom, breng op smaak met zout en peper en kneed alles met je handen goed door. Dek de kom af en laat het geheel minstens 30 min in de koelkast staan. De havervlokken hebben dan de tijd om vocht op te nemen. Het deeg wordt daardoor steviger en plakt beter. Vorm daarna met je handen 8 burgers. Verhit de kokosolie in een koekenpan en bak de burgers op hoog vuur. Draai de burgers voorzichtig om zodra de onderkant licht kleurt (na ca. 3-4min).
De burgers smaken lekker bij een salade, maar je kan er natuurlijk ook een soort hamburger van maken.