Over het recept
Deze vegetarische bonenburgers zijn voedzaam, smaakvol en makkelijk te maken. Ze zijn een uitstekend alternatief voor een klassieke hamburger en smaken heerlijk met een frisse salade of op een broodje met je favoriete toppings. Ideaal voor een doordeweekse maaltijd.
Bonen zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar bevatten ook veel vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien kun je met de smaak en kruiden alle kanten op. Maak bijvoorbeeld een “Italiaanse” variant met oregano en basilicum, of kies voor een rokerige burger met BBQ-kruiden of een kruidige versie met shoarmakruiden.
In onderstaand recept gebruik ik gerookte paprika en komijn – een combinatie die ik zelf erg lekker vind.
Blijven er burgers over? Geen probleem: je kunt ze de volgende dag koud eten of invriezen. Handig als niet het hele gezin vegetarisch eet!

Wat heb je nodig?
800g kidneybonen
100g havervlokken
2 eieren
1 rode ui
Handje peterselie
1el mosterd
1el gerookte paprika
1tl komijn
zout
1el sojasaus
Hoe maak je het?
Snipper de ui en hak de peterselie fijn. Prak de kidneybonen met een aardappelstamper tot een grove puree. Meng de bonen met de eieren, sojasaus, ui, havervlokken, gerookte paprika, komijn, zout, peterselie, knoflook en mosterd. Roer alles goed door elkaar met een vork en laat het mengsel een paar minuten rusten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vorm met je handen burgers van het mengsel en leg ze op de bakplaat. Bak de burgers 30 minuten in de oven en keer ze halverwege om.
Serveer de burgers met een frisse salade of maak er een klassieke burger van met een broodje en je favoriete toppings.