top of page

Bouillonpasta

Prep Time:

30

Cook Time:

30

Serves:

Level:

eenvoudig

About the Recipe

Ben je op zoek naar een alternatief voor bouillonblokjes? Dan heb ik hier een goed recept voor jou!
Toen ik dit recept op Instagram deelde, gebeurde er iets geks. De video werd meer dan 70 keer bekeken, honderden keren opgeslagen en heel vaak geliket. Ik was dus niet de enige die op zoek was naar een goede vervanger voor bouillonblokjes. Bouillonblokjes uit de supermarkt hebben niet veel met echte bouillon te maken. Ze bestaan voornamelijk uit zout (>40%), aroma, vet, suiker en zetmeel. Pas helemaal aan het eind van de ingrediëntenlijst vind je nog wat groente en kruiden. Daarnaast bevatten veel van de blokjes de twijfelachtige smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat).
Dus, wat kun je doen als alternatief? Zelf bouillon trekken kost veel tijd en geduld. Daarom wilde ik iets wat net zo gemakkelijk is als het blokje. Je hebt dan twee keuzes:
1. Zelfgemaakte bouillonpoeder (verse soepgroenten en -kruiden in de keukenmachine fijnmalen en daarna urenlang in de oven drogen), of
2. Zelfgemaakte bouillonpasta (dezelfde ingrediënten, maar sneller klaar en beter voor de energierekening)
Belangrijk is dat je bij bouillonpasta per 100 gram groenten-kruidenmengsel minstens 10 gram zout toevoegt. Het zout voegt namelijk niet alleen smaak toe, maar dient ook als conserveermiddel. Als je de bouillonpasta in een steriel glas vult en in de koelkast bewaart, is de pasta wekenlang houdbaar. Durf je dit niet aan? Dan kun je de pasta ook in kleine porties (ijsblokjes) invriezen.
Wil je het zelf ook eens proberen? Dan kun je het recept hieronder volgen of de groenten en kruiden naar eigen wens en smaak aanpassen (denk aan lente-uitjes, sjalotjes, pastinaak, knolselderij, tomaat, rozemarijn, tijm, lavas, laurier, bieslook…).
Je kunt de pasta toevoegen aan soepen, stoofpotjes, sauzen en alles wat net even wat meer smaak kan gebruiken. Wil je een heldere soep maken? Verwarm dan eerst wat olie of boter in een soeppan, voeg een flinke eetlepel bouillonpasta toe, roer om en giet na 1-2 minuten een liter water in de pan.

Ingredients

4 stengels bleekselderij

2 wortels

1 prei

Handje selderij

Handje peterselie

2 uien

2 knoflookteentjes

zout (10 gram per 100 gram groenten)

Preparation

Maak de groenten schoon.

Snij in grove stukken en mix alles fijn in een keukenmachine.

Weeg af en voeg per 100g groenten minstens 10g zout toe. Vul de pasta in steriele glazen.

Bewaar in de koelkast.

bottom of page