Over het recept
Ben je nog op zoek naar een kersttoetje? Probeer dan zeker deze Bratapfel, een Duitse kerstklassieker. Traditioneel worden de appels gevuld met marsepein, noten, jam, suiker, rozijnen en kaneel. Geserveerde worden ze met vanille-ijs of vanillesaus.
Mijn variant is net zo lekker, maar gezonder. Je kunt de saus en vulling van tevoren klaarmaken en zelfs de appels al vullen, waardoor je bijna geen werk meer hebt als de gasten er zijn!
Wat heb je nodig?
4 appels (friszuur)
4 kaneelstokjes
30g cranberries
45g walnoten
160g Griekse yoghurt/plantaardig alternatief
40g mascarpone/plantaardig alternatief
1 el ahornsiroop
1 tl kaneel
Ā¼ tl vanillepoeder
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
Hak de walnoten en cranberries in stukjes.
Verwijder het klokhuis van de appels met een appelboor.
Plaats de appels in een ovenschaal.
Vul de appels met het mengsel van walnoten, cranberries en een kaneelstokje.
Bak de appels in de oven tot de binnenkant zacht is (ongeveer 25 min).
Meng intussen de yoghurt, mascarpone, ahornsiroop, kaneel en vanillepoeder tot een saus.
Verdeel het sausje over 4 borden en plaats op elk bord een appel.