Over het recept
Deze knapperige crackers zijn heerlijk en perfect als hartig tussendoortje of bij een soepje. Je kunt zelf variƫren met pitten en kruiden naar smaak.
Eerlijk gezegd moet je wel even uitzoeken hoe lang ze precies in jouw oven nodig hebben. Als je ze te kort bakt, blijven ze taai en zijn ze na een dag niet meer zo lekker. Maar bak je ze te lang, dan worden ze te bruin. Maar als je een keer weet hoe lang de crackers in je oven nodig hebben zijn ze supermakkelijk en leuk om te maken.
Wat heb je nodig?
120g boekweitmeel
120g havermout
100g zonnebloempitten
50g sesam
50g lijnzaad
2el olijfolie
1tl zout
500ml water
Evt. kruiden (bijv. oregano, basilicum, paprika of broodkruiden, ...)
Hoe maak je het?
Meng alle ingrediĆ«nten in een grote kom. Verwarm de oven voor op 170Ā°C en bekleed twee bakblikken met bakpapier.
Verdeel het vloeibare deeg gelijkmatig over de twee bakblikken en strijk het uit. Gebruik voor het beste resultaat een tweede vel bakpapier en een deegroller.
Bak de crackers 45-60 minuten, afhankelijk van jouw oven. Ze zijn klaar als ze lichtbruin zijn en gemakkelijk loskomen.
Let op: na 15 minuten bakken moet je de bakblikken uit de oven halen en de crackers in de gewenste vorm snijden, bijvoorbeeld met een pizzaroller. Zodra ze helemaal gaar zijn, kun je ze niet meer in rechte stukken snijden, alleen nog breken.