Over het recept
Granola is gezoet en geroosterd en smaakt daarom veel lekkerder dan gewone muesli. Veel soorten granola uit de supermarkt bevatten echter onnodig veel toegevoegde suikers. Als je minder suiker wilt consumeren, moet je dus goed kijken naar de etiketten. Je kunt granola echter ook zelf maken.
Ik maak bijna elke week een portie, omdat mijn kinderen het heel lekker vinden en ik ze zo gezond mogelijk wil laten ontbijten.
Hoe maak je gezondere variant van granola?
1. Minder suiker: Granola helemaal zonder suiker is helaas niet zo lekker, maar je kan zeker minder suiker gebruiken en bovendien kiezen voor natuurlijke zoetmiddelen, zoals honing in dit recept.
2. Roosteren op lage temperatuur: Havervlokken kunnen snel bruin worden en bitter smaken. Bovendien kunnen bruine randjes meer schadelijke (kankerverwekkende) stoffen bevatten, zoals acrylamide*. Daarom rooster ik mijn granola op lagere temperatuur. Door te kiezen voor een lage temperatuur wordt de granola lekkerder en gezonder.
En nog een groot voordeel van zelf granola maken: je huis ruikt daarna ongelofelijk lekker!
*Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten worden verhit boven 120°C. Producten waarin acrylamide voorkomt zijn bijvoorbeeld gefrituurde aardappelproducten zoals friet en chips, koffie, ontbijtkoek, ontbijtgranen, geroosterd brood, biscuits en crackers. Een hogere inname kan schadelijk zijn. Bron: voedingscentrum
Wat heb je nodig?
1el olie
200g havermout
60g zonnebloempitten
45g sesam
80g kokosrasp
50g walnoten gehakt
Snufje zout
1tl kaneel of vanillepoeder of speculaaskruiden of pumpkin spice
2-3 el honing
Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven op 120°C.
2. Meng alle ingrediënten door elkaar.
3. Stort het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.
4. Zet de bakplaat voor 40min in de oven.
5. Roer tussendoor een keer om.
6. Laat het granola afkoelen en bewaar het bijv. in een groot glas met draaidop