top of page

Harira

Voorbereiding:

Kooktijd:

Porties:

type:

10 min

25 min

4

soep

Over het recept

Harira is een pittige Marokkaanse maaltijdsoep. Elke familie heeft zijn eigen recept, maar de basis bestaat uit tomaat, kikkererwten, linzen en selderij. De soep wordt met verschillende kruiden, zoals bijvoorbeeld koriander, komijn en gember op smaak gebracht.

Toen ik net bevallen was van ons eerste kindje, bracht mijn toenmalige buurvrouw een dampende pan met heerlijk geurende Harira. Ze verzekerde me dat dit me snel weer op de been zou helpen, en ik denk dat ze gelijk had. 😊

Hoewel mijn recept waarschijnlijk niet helemaal traditioneel is, is het toch erg goed gelukt. De soep kan volledig worden bereid met ingrediënten uit je voorraadkast als je de bleekselderij weglaat en gedroogde peterselie gebruikt.


Tip: Maak meteen de dubbele hoeveelheid en vries een portie in voor een drukke dag.

Wat heb je nodig? 

4 kleine uien

200g bleekselderij

5 teentjes knoflook

1 stukje gember 2cm

2 el olie

1tl paprika

1tl koriander

1tl kurkuma

1tl kaneel

1 tl komijn

2el tomatenpuree

1 blik kikkererwten

2 blikken tomaat

1 blik linzen

1l groentebouillon

1el milde harissa

zout en peper

handje peterselie

 

Hoe maak je het?

Snipper de ui en snijd de bleekselderij in kleine stukjes.

Pers de knoflook en snijd de gember in kleine stukjes. Maal vervolgens de knoflook en gember in een vijzel tot een pasta.

Verhit wat olie in een soeppan en fruit de gesnipperde ui.

Voeg na 3 minuten de stukjes bleekselderij en het gember-knoflookmengsel toe. Roer het geheel een paar keer door.

Voeg na nog eens 2 minuten de kruiden en tomatenpuree toe. Meng alles goed door elkaar en voeg daarna de bouillon, de tomaten en harissa toe.

Laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.

Voeg vervolgens de linzen en de kikkererwten toe, en laat de soep nog eens 10 minuten sudderen.

bottom of page