Over het recept
Dit gerecht ziet er prachtig uit en kan dus zeker op tafel tijdens de kerst. Je kan de hele ovenschaal op tafel zetten en de bloemkool feestelijk aan tafel aansnijden.
Eet je elders? Dit gerecht kan je ook prima van tevoren thuis voorbereiden en meenemen naar een kerstdiner. Ter plekke zet je alles alleen nog even in de ovenschaal en verwarm je het gerecht 10-15min min in de oven.
Wat heb je nodig?
1 bloemkool
1 ui
2 teentjes knoflook
250g champignons
250g kastanjechampignons
2 el roomboter/kokosolie
150 ml (plantaardige) room
1el bindmiddel (arrowroot of maizena)
verse peterselie
1el tijm
1el sojasaus (of 1 tl misopasta)
zout en peper
Hoe maak je het?
Verwijder de stronk van de bloemkool, maar zorg ervoor dat hij heel blijft. Stoom de hele bloemkool (20 min in een stoommandje /30 min in de stoomoven).
Â
Snipper in de tussentijd de ui, snij de paddenstoelen in plakjes en hak de peterselie.
Â
Verwarm de oven op 180°.
Â
Smelt de boter/kokosolie in een hapjespan en fruit de ui. Voeg de paddenstoelen toe en bak voor 5 min op hoog vuur. Draai de temperatuur terug. Pers de knoflook en voeg toe. Roer alles om en bak nog eens 2 min. Giet nu de room in de pan en voeg de tijm, de helft van de peterselie en de sojasaus (of miso) toe en roer om. Los het bindmiddel met een klein beetje water op in een beker en bind de saus ermee. Breng de ragout verder op smaak met zout en peper.
Â
Zet de hele bloemkool in het midden van een ovenschaal en verdeel de paddenstoelenragout eromheen. Zet het geheel voor 10 min in de oven. Bestrooi met de rest van de peterselie en serveer.