Over het recept
Kebab is oorspronkelijk een Turks vleesgerecht (gemaakt van lamsvlees, kalfsvlees of kip). De kruiden spelen de hoofdrol in dit gerecht en daarom kan het vlees - vind ik - gemakkelijk worden vervangen door tofu.
We hebben deze kebabs al vaak gegeten en zijn er erg enthousiast over. Ik heb de kebabs op satéstokje geprikt. Dat ziet er vooral leuk uit, maar is niet echt nodig, aangezien mijn kebabs niet op de barbecue worden bereid, maar in de oven.
Mis je een aantal kruiden in huis? Dan kun je de tofu ook op smaak brengen met een BBQ-mix of Shoarma-kruiden.

Wat heb je nodig?
400g tofu
½ rode ui, fijngesneden
3 knoflookteentjes, gehakt
1 ½ tl komijn
1 ½ tl koriander
1tl sumac
1tl gedroogde munt
½ tl kurkuma
½ tl chilipoeder
½ tl zout
¼ tl peper
2el tomatenpuree
65g kikkererwtenmeel
Handje verse peterselie, gehakt
1 ei
Hoe maak je het?
Haal de tofu alvast twee uur voordat je gaat koken uit de verpakking en wikkel hem in een keukendoek. Leg de tofu op een bord en plaats er een plank bovenop, met een zwaar voorwerp erop. Op deze manier wordt de tofu lekker droog.
Ben je deze stap vergeten? Geeft niet. Knijp het meeste vocht uit de tofu en voeg later eventueel wat extra meel toe als het geheel erg vochtig is.
Verwarm de oven voor op 180°C. Verkruimel de tofu en meng deze met alle ingrediënten. Kneed alles met de handen door elkaar tot er een plakkend mengsel ontstaat.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Vorm vervolgens met je handen de kebabs en steek wel of geen satéstokje in het midden.
Verdeel de kebabs over de bakplaat. Plaats de kebabs gedurende 25 minuten in de oven. Draai de kebabs halverwege een keer om.
Lekker erbij: knoflooksaus, een (couscous of bulgur) salade en/of gegrilde groenten