Over het recept
Veel mensen zouden veel gezonder zijn door simpelweg wat minder vlees te eten en vaker te kiezen voor peulvruchten. Met deze linzenburgers sla je twee vliegen in één klap. Ze zijn eenvoudig te bereiden en bevatten waardevol plantaardig eiwit, waardoor ze een uitstekend alternatief zijn voor vlees.
En: Ze vielen hier erg in de smaak. Ik dacht nog wat over te houden voor de lunch van de volgende dag, maar nee hoor… alle burgers waren op. Heb je goede eters in huis? Maak dan meteen een dubbele hoeveelheid. Je kunt overgebleven burgers koud eten of invriezen.
Als bijgerecht serveerden wij een salade en wortel- en aardappelfrietjes. Deze frietjes hebben dezelfde bereidingstijd als de burgers. Schil en snijd de wortels en aardappelen in “frietjes"- vorm, meng ze met olijfolie, paprikapoeder en zout, en leg ze ook op een bakplaat.

Wat heb je nodig?
200g rode linzen
1 rode ui
2 knoflookteentjes
1ei
75g havermout
2el tomatenpuree
1tl paprikapoeder
1tl komijn
½ tl peper
½ tl zout
Handje peterselie
Hoe maak je het?
Spoel de linzen af in een vergiet en kook ze in circa 10 minuten zacht. Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook. Doe beide in een grote kom.
Laat de linzen goed uitlekken en hak de peterselie fijn.
Voeg vervolgens alle ingrediënten toe aan de kom en kneed het geheel tot een egale deeg. Is het mengsel te droog? Voeg dan een beetje water toe. Is het juist te plakkerig? Voeg dan wat havermout toe.
Vorm nu burgers van het mengsel. Dit gaat het makkelijkst als je je handen af en toe een beetje nat maakt.
Je kunt de burgers bakken in een pan met wat olie (ongeveer 3 minuten per kant), of ze in de oven bereiden. Leg ze daarvoor op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 25 minuten op 180°C. Draai ze halverwege om.