top of page

Maghmour

Voorbereiding:

Kooktijd:

Porties:

Level:

10 min

30 min

4

eenvoudig

Over het recept

De Midden-Oosterse keuken is een van mijn favorieten. Het gebruik van veel kruiden en de verrassende combinaties zorgen voor een welkome afwisseling in mijn keuken. Humus, shashuka en falafel zijn in Nederland vrij bekend, maar er is natuurlijk veel meer.

Maghmour, bijvoorbeeld! Maghmour is een Libanees stofgerecht dat een beetje op moussaka lijkt. Het is makkelijk te maken en heel voedzaam. De aubergine en kikkererwten bevatten veel vezels en zorgen ervoor dat je je na het eten langer verzadigd voelt. De kans op ongezond snacken, wordt daardoor kleiner.

Aubergine bevat ook veel antioxidanten. Ik heb gehoord dat er mensen zijn die aubergines schillen…dat is jammer want naast het feit dat je langer bezig bent verlies je ook veel antioxidanten die zitten namelijk vooral in de schil.

Maak meteen de dubbele hoeveelheid en vries de rest in voor een drukke dag.

Wat heb je nodig? 

1 grote of 2 kleine aubergines

1 blik kikkererwten

1 el tomatenpuree

1 blik tomaat

3 uien

4 knoflookteentjes

1 handje verse of 1 el gedroogde munt

4 el olijfolie

300ml water

zout en peper

1 tl gerookte paprikapoeder

Hoe maak je het?

Verwarm de oven op 180 °C. Snij de aubergines in blokjes, meng met zout en 3 el olijfolie. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de aubergine erop. Schuif de blokjes aubergine voor ca. 20 min in de oven tot ze gaar en bruin zijn.

Snipper de uien in grove stukken en bak met 1 el olijfolie in een pan. Voeg als de uien glazig zijn de kikkererwten en de tomatenpuree toe. Roer even om en vermeng met de tomaat uit blik. Voeg daarna ook de stukjes aubergine en het water toe. Hak de munt fijn en pers de knoflook. Meng knoflook en munt met elkaar en voeg het papje toe aan de pan. Breng de stoof verder op smaak met zout, peper en gerookte paprika. Laat het geheel nog 20-30 min sudderen.

bottom of page