Over het recept
Miso is een Japanse, op natuurlijke wijze gefermenteerde sojabonenpasta. Het is een lekkere smaakmaker voor soep, sauzen en stoofgerechten. Hoe donkerder de pasta hoe krachtiger en zoutiger de smaak. En niet onbelangrijk: Er zitten verschillende gezonde stoffen in de gefermenteerde pasta. De aanwezige fyto-oestrogenen (plantaardige hormonen) zorgen voor een anti-oestrogeen-effect. Daarnaast heeft de sojapasta een positief effect op onze darmflora.
Ik heb al heel wat geëxperimenteerd met miso als smaakmaker. Dit recept voor miso-soep zou ik iedereen willen aanbevelen. Deze soep is zoooo lekker… en daarnaast dus ook nog heel gezond.
Wat heb je nodig?
1 ui
3 teentjes knoflook
1 stukje gember (2 cm)
2 l groentebouillon
1-2 el miso pasta
sojasaus
250g ramen noedels
2 lente-uitjes
100g shiitake
150g (vega-) kipstukjes
sesamolie
4 eieren
chilivlokken
Hoe maak je het?
Snij de vega-kipstukjes in fijne reepjes en marineer met sojasaus, 1 el sesamolie en 1 teentje knoflook.
Snij de ui, gember en 2 teentjes knoflook in heel kleine stukjes. Verhit een beetje olie in een pan en bak de ui, knoflook en gember aan. Blus af met 1 el sojasaus en de groentebouillon. Laat het geheel zachtjes sudderen. Voeg de misopasta toe en breng evt. op smaak met wat extra sojasaus.
Kook de noedels volgens de instructie op de verpakking in een aparte pan.
Bereid nu de toppings. Kook de eitjes 7 min en laat ze daarna schrikken in ijskoud water. Snij de lente-uitjes flinterdun. Bak de vega-kipstukjes aan (ca. 5 min). Maak de shiitake schoon en bak eveneens kort aan.
Verdeel nu de noedels over 4 kommen, schep er de miso-bouillon overheen en maak af met ei, vega-kipstukjes, lente-ui en chillivlokken.