top of page

Nut Roast

Voorbereiding:

Kooktijd:

Porties:

type:

20 min

60 min

6

avondeten

Over het recept

Een nut roast is een soort gehaktbrood, maar dan vegetarisch - gemaakt van noten. Ik heb dit recept vorig jaar met de feestdagen voor het eerst gemaakt en was er heel blij mee. De combinatie van de geroosterde noten en de zachte tomaten pakt heel lekker uit. Zet de nut roast op een mooie plank op tafel en geef iemand de eer om hem aan te snijden . Feestelijker wordt het niet.

Heb je geen cakevorm? Je kan het deeg ook in een ovenschaal, taartvorm of zelfs in een muffinvorm bakken. Let dan wel even op de baktijd (dunnere deeglaag= minder baktijd).

Wat heb je nodig? 

300g gemengde ongezouten noten (bijv. hazelnoten, walnoten, amandelen, pecannoten, cashewnoten)

100g gemengde pitten (bijv. 50g zonnebloempitten, 30g sesam, 20g lijnzaad)

1 ui

Olijfolie

650g tomaten

8 zongedroogde tomaatjes

1tl tijm

1tl oregano

1tl majoraan

150g geitenkaas, geraspt

3 eieren

zout en peper


cakevorm 30 cmDoe de noten en pitten in een foodprocessor en hak ze in kleine stukjes. Verwarm een pan (zonder olie) op middelhoog vuur en voeg de gehakte noten toe. Roer de noten regelmatig tot ze licht beginnen te kleuren en de geur van geroosterde noten is te ruiken. Doe de noten aansluitend in een grote kom. Snipper nu de ui. Verwarm dezelfde pan met wat olijfolie en fruit het uitje (ca. 4 min) op middelhoog vuur. Snij ondertussen de tomaten in kleine blokjes en de zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes. Voeg de ui en de tomaatblokjes en -reepjes bij de noten. Doe dan de kruiden en de kaas erbij. Breek de eieren boven de kom en roer alles goed door. Breng op smaak met zout en peper.

 

Verwarm de oven op 160° (hete lucht) of 180° (elektrisch). Pak de cakevorm erbij. Bekleed de cakevorm met bakpapier (deze stap is niet nodig bij een siliconenbakvorm). Vul het notenmengsel in de cakevorm en zet het geheel voor 60min in de oven.

Zet een bord op de cakevorm en draai het geheel voorzichtig om. Verwijder het bakpapier en zet de roast op tafel.

Hoe maak je het?

Doe de noten en pitten in een foodprocessor en hak ze in kleine stukjes. Verwarm een pan (zonder olie) op middelhoog vuur en voeg de gehakte noten toe. Roer de noten regelmatig tot ze licht beginnen te kleuren en de geur van geroosterde noten is te ruiken. Doe de noten aansluitend in een grote kom. Snipper nu de ui. Verwarm dezelfde pan met wat olijfolie en fruit het uitje (ca. 4 min) op middelhoog vuur. Snij ondertussen de tomaten in kleine blokjes en de zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes. Voeg de ui en de tomaatblokjes en -reepjes bij de noten. Doe dan de kruiden en de kaas erbij. Breek de eieren boven de kom en roer alles goed door. Breng op smaak met zout en peper.

 

Verwarm de oven op 160° (hete lucht) of 180° (elektrisch). Pak de cakevorm erbij. Bekleed de cakevorm met bakpapier (deze stap is niet nodig bij een siliconenbakvorm). Vul het notenmengsel in de cakevorm en zet het geheel voor 60min in de oven.

Zet een bord op de cakevorm en draai het geheel voorzichtig om. Verwijder het bakpapier en zet de roast op tafel.

bottom of page