top of page

Romige linzenstoof met burrata

Voorbereiding:

Kooktijd:

Porties:

type:

10 min

30 min

4

hoofdgerecht

Over het recept

Als ik een nieuw recept uitprobeer, spelen mijn familieleden een belangrijke rol in de vraag of het recept ook daadwerkelijk gedeeld wordt. Ik vraag dan altijd: "Is dit een blijvertje?" Als ze dan allemaal positief zijn, wordt het sowieso gedeeld.

Dit gerecht werd met veel enthousiasme ontvangen, dus ik hoop dat het ook bij jullie in de smaak valt! Extra fijn: Er zit veel eiwit in! Voor wie weinig of geen vlees eet, is het belangrijk om goed op de eiwitinname te letten. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam en spelen tijdens (het herstel van) ziekte een extra belangrijke rol.

Deze romige linzenstoof zit dankzij de linzen, burrata en Parmezaanse kaas boordevol eiwitten — ongeveer 28 gram per portie! Het gerecht is dus voedzaam, heerlijk romig en ziet er ook nog eens feestelijk uit. Perfect voor een doordeweekse maaltijd maar ook om te serveren als je gasten hebt.

Wat heb je nodig? 

  • 250 g zwarte linzen (beluga)

  • 1 el olie

  • 1 grote rode ui

  • 6 teentjes knoflook

  • 1 tl gemalen venkelzaad

  • 1 tl gerookte paprikapoeder

  • 2 el tomatenpuree

  • 1 tl Italiaanse kruidenmix (of een combinatie van oregano en basilicum)

  • 8 zongedroogde tomaatjes

  • 100 ml groentebouillon

  • 2 blikken tomatenblokjes

  • 180 ml (plantaardige) kookroom

  • 60 g Parmezaanse kaas

  • 1 zakje verse basilicum

  • Zout en peper

  • 2 bolletjes burrata

Hoe maak je het?

Kook de linzen volgens de instructies op de verpakking (ongeveer 15 minuten in ruim water). Giet daarna af.

Snipper de ui, snijd de zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes en rasp de Parmezaanse kaas.

Verwarm de olie in een grote pan. Gebruik eventueel de olie uit het potje van de zongedroogde tomaten voor extra smaak.

Fruit de ui tot deze glazig is. Pers de knoflook erbij en bak kort mee.

Roer de gemalen venkel en de gerookte paprikapoeder erdoor. Bak kort mee tot de geuren vrijkomen, maar laat let op dat de kruiden niet aanbranden.

Voeg de tomatenpuree en de reepjes zongedroogde tomaat toe en bak deze een minuutje mee.

Voeg vervolgens de Italiaanse kruidenmix, de groentebouillon en de tomatenblokjes toe. Roer goed door. Doe de gekookte linzen erbij en laat het geheel nog ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen.

Snijd ondertussen de verse basilicum in fijne reepjes. Bewaar een paar blaadjes als decoratie.

Roer de kookroom, Parmezaan en de basilicum door de stoof. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de burrata doormidden.

Verdeel de linzenstoof over vier borden en leg op elk bord een halve burrata. Bestrooi eventueel met wat extra Parmezaanse kaas en verse basilicum.

 

bottom of page