Over het recept
Een traybake is een eenvoudige manier om zonder veel gedoe een complete maaltijd te bereiden. Je snijdt alles in stukken, legt het op een bakplaat, brengt het op smaak met olie en kruiden, en plaatst het in de oven. Het enige waar je op moet letten is dat sommige groenten net iets langer nodig hebben of juist snel gaar zijn. Terwijl alles in de oven staat, kun je de keuken alweer opruimen en de tafel dekken. Ik denk dat we elke week wel een keer een traybake eten, omdat het zo handig is.
Deze traybake zit boordevol seizoensgroenten en is lekker kleurrijk. Je ziet en proeft de herfst.
Wat heb je nodig?
4 bieten
2 wortelen
4 pastinaken
250g kastanjechampignons
4 aardappelen
Ā½ knolselderij
3 knoflookteentjes
2 rode uien
6 takjes tijm
100ml olijfolie
zout en peper
evt.: 1el honing/ahornsiroop
Hoe maak je het?
Schil de rode bieten (gebruik handschoenen om roze vingers te voorkomen), snijd ze in parten en kook ze ongeveer 5 minuten. Giet vervolgens het kookvocht af en koel ze af in koud water (je blancheert ze dus š). Tip voor drukke dagen: gebruik voorgekookte bieten.
Schil de wortelen, pastinaken, aardappelen en knolselderij en snijd de groenten in stukjes.
Schil de knoflook en de rode ui. Snijd de ui in parten.
Wrijf de champignons schoon met een keukendoek en snijd grote champignons doormidden of in vieren.
Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
Doe de rode bieten, pastinaak, aardappel, knolselderij en wortelen in een grote kom. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met knoflook, zout en peper. Hussel alles door elkaar.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de groenten over de bakplaat. Verdeel nu de rode ui en de takjes tijm over de bakplaat.
Zet de bakplaat 25 minuten in de oven en roer tussendoor een keer alles door elkaar. Voeg dan de champignons en eventueel honing of ahornsiroop toe en zet alles nog eens 10-15 minuten in de oven, totdat alle groenten zacht zijn.