Over het recept
In mijn zoektocht naar een gezonde leefstijl ontdekte ik al snel dat een sterk immuunsysteem begint in de darmen. Een gezonde darmflora helpt ons om fit en veerkrachtig te blijven. Je kunt je darmflora ondersteunen door gevarieerd en vezelrijk te eten. Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, miso, yoghurt, tempé, kimchi en zuurdesembrood bevatten van nature goede bacteriën. Door deze producten regelmatig te eten, help je je lichaam bij het onderhouden van een gezonde darmbalans.
Behalve gefermenteerd eten zijn er ook gefermenteerde dranken, zoals kombucha en melk- of waterkefir.
Waterkefir is bijzonder eenvoudig om zelf te maken. Het wordt bereid met behulp van een cultuur van bacteriën en gisten (de zogenaamde kefirkorrels). Tijdens de fermentatie halen de korrels hun voedingsstoffen en smaak uit toegevoegde suikers en gedroogde vruchten. Na deze eerste fermentatie kun je de drank eventueel nog een tweede keer laten fermenteren met verse kruiden of fruit, voor extra smaak. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos.
Zelf gebruik ik als basis het liefst dadels. Het resultaat vind ik zó lekker, dat ik het meestal al na de eerste fermentatie opdrink. Naast het feit dat waterkefir heerlijk is en je darmen ondersteunt, geeft het hele fermentatieproces ook veel voldoening. Ik word altijd blij van die bubbelende pot op de vensterbank. Mijn gezinsleden zeggen weleens dat het op kikkers op sterk water lijkt, maar ik vind het prachtig.
En het leuke is: de kefirkorrels groeien bij elke fermentatie, dus er zijn vaak mensen die ze gratis of goedkoop aanbieden, bijvoorbeeld via Marktplaats. Wil je zelf aan de slag met een kefircultuur en woon je in de buurt van Haarlem? Laat het me weten – vaak heb ik een extra portie liggen!

Wat heb je nodig?
100g Waterkefirkorrels
2 -4 stuks biologisch gedroogd en ongezwavelde vruchten (dadels, vijgen of abrikozen)
50 g biologische suiker
1 liter water
Grote weckpot
Glazen flessen
maatbeker
Plastiek zeef
Plastiek lepel
Hoe maak je het?
Doe het water in een weckpot en voeg de suiker toe. Roer goed totdat de suiker is opgelost. Spoel de kefirkorrels af onder koud, stromend water met behulp van een plastic zeef (gebruik geen metaal) en voeg ze toe aan het suikerwater. Voeg vervolgens vier stuks gedroogd fruit toe.
Sluit de pot losjes (zodat er gas kan ontsnappen) en zet hem op een lichte plek op kamertemperatuur. Roer de inhoud een paar keer per dag goed door.
Na 24 uur is de suiker nog niet volledig omgezet; de drank is dan wat zoeter. Na 48 uur is vrijwel alle suiker omgezet en is de smaak zuurder en frisser. Kies het moment van oogsten op basis van je persoonlijke voorkeur.
Drank oogsten:
Verwijder eerst de gedroogde vruchten. Giet daarna de drank door een plastic zeef om de kefirkorrels eruit te halen. Spoel de korrels opnieuw af onder koud stromend water. Ze zijn nu klaar voor een nieuwe fermentatie.
Belangrijk: Weeg de kefirkorrels telkens opnieuw, want ze groeien na elke fermentatie. Houd bij een nieuwe batch altijd de verhouding aan van:
2 g kefirkorrels
1 g suiker
20 ml water
Tip: Wil je niet meteen opnieuw fermenteren? Bewaar de korrels dan in een afgesloten bakje met wat suikerwater in de koelkast. Zo blijven ze tot een week actief.