Er zijn veel mensen die aanvullend supplementen slikken. Wat is de meerwaarde en wat zijn de gevaren? Hierover spraken we afgelopen maand tijdens een Mrs. Broccoli-praatuurtje met een aantal lotgenoten en een orthomoleculair therapeut/ ervaringsdeskundige.
Wat zijn supplementen?
Supplementen zijn producten die bedoeld zijn om de voeding aan te vullen. Ze bevatten doorgaans voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren of andere stoffen die de gezondheid kunnen ondersteunen of specifieke tekortkomingen kunnen aanvullen. Deze supplementen worden meestal in de vorm van pillen, capsules, poeders, tabletten of vloeistoffen ingenomen. De supplementenmarkt is op dit moment booming. In elke supermarkt zijn rekken vol te vinden, en ook online en via social media wordt ons verteld dat we gezonder, fitter en mooier worden door het slikken van supplementen. En ook voor aandoeningen als kanker zijn talloze adviezen te vinden, maar hoe zit het?
Officieel advies supplementen
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds geeft een duidelijke aanbeveling met betrekking tot supplementen:
Let op met supplementen! Neem geen voedingssupplementen met als doel jezelf te beschermen tegen kanker. Door gezond en gevarieerd te eten bescherm je jezelf beter tegen kanker dan met voedingssupplementen.
dus: liever niet!
En al die positieve verhalen op internet?
De supplementenmarkt wordt nauwelijks gecontroleerd en is erg onoverzichtelijk. Het is belangrijk om te beseffen dat er veel geld te verdienen is met supplementen. Wat mij altijd opvalt, is dat gezondheidsinfluencers eerst nuttige informatie delen over voeding, beweging, slaap, stressreductie, enzovoort, en kort daarna volgt de lancering van hun eigen supplementenlijn. Na verloop van tijd volgt het aanbieden van een opleiding voor coaches/therapeuten die de supplementen en het gedachtegoed van de influencer doorgeven. Dit zijn vooral lucratieve verdienmodellen. Weet dat het vrij makkelijk is om een eigen etiket te ontwerpen en een supplement op de markt te brengen. Best eng eigenlijk…
Sommige bekende opleidingsinstituten voor therapeuten zijn verbonden aan een supplementenmerk (kennispartner van ...). Dat vind ik ook al niet echt betrouwbaar...
Verder zijn er supplementenaanbieders die met multi-level-marketing à la Tupperware werken. Geïnteresseerde therapeuten/coaches volgen eerst een inspirerende workshop waarin betrouwbare informatie wordt gedeeld. Op een gegeven moment gaat de workshop over in een promotiepraatje en wordt een verdienmodel uitgelegd. Je koopt het wondergoedje in en verkoopt het door aan vrienden, kennissen en/of klanten.
Als iemand een bepaald middel aanprijst, wees dus heel kritisch. Komen de fantastische verhalen daadwerkelijk door de werking van het middel, of wil iemand geld verdienen en/of weer afkomen van een duur ingeslagen voorraad?
Deze bingokaart van Liesbeth Smit helpt je om rode vlaggen rondom misinformatie te herkennen.
Supplementen en kanker
Supplementen en kanker vormen hoe dan ook een complex onderwerp. Sommige supplementen kunnen nodig zijn om tijdelijke tekorten aan te vullen, maar andere kunnen schadelijk zijn en zelfs een negatieve invloed hebben op de behandeling. Dit geldt trouwens ook voor bepaalde natuurlijke kruiden. Vaak is nog onvoldoende onderzocht welke effecten het nemen van een bepaalde stof op het lichaam heeft, en is meer onderzoek nodig naar de effecten van supplementen op kanker. Sommige onderzoeken laten positieve effecten zien, maar in andere onderzoeken worden supplementen geassocieerd met tumorvorming en tumorgroei. Tevens zijn negatieve interacties met de behandeling gevonden. Over de wisselwerkingen met andere medicijnen of tussen verschillende supplementen is nog erg weinig bekend.
Ben je benieuwd naar de werking van een specifiek supplement? Het Memorial Sloan Kettering Cancer Center heeft een uitgebreide, betrouwbare database over supplementen en kruiden samengesteld. Hierin wordt de werking toegelicht en worden bekende bij- en wisselwerkingen beschreven.
Wanneer wel supplementen?
Soms zijn supplementen nodig, bijvoorbeeld als je een vastgesteld tekort hebt. Je arts zal je hierin adviseren, rekening houdend met je behandelingen en andere medicijnen.
Bij aanhoudende klachten is het heel begrijpelijk dat je verder wilt kijken en de werking van supplementen wilt onderzoeken.
Mijn advies is dan:
Wees zeer kritisch over wie je advies laat geven:
Controleer of een therapeut is aangesloten bij de beroepsvereniging MBOG. Deze therapeuten hebben dan in ieder geval niet alleen een vierdaagse cursus gevolgd.
Een goede complementaire therapeut begint altijd met een grondige intake, geeft eerst leefstijladvies en zal, indien nodig, een enkel middel voorschrijven en de werking daarvan nauwlettend monitoren.
Neem nooit een abonnement op een one-size-fits-all supplementenpakket.
Neem nooit supplementen die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid overschrijden.
En het allerbelangrijkste: Overleg altijd eerst met je behandelende arts voordat je een supplement inneemt. Vraag haar of het middel werkt en of het veilig is.
Houd het advies van het WKOF in gedachten: Let op met supplementen en probeer je voedingsstoffen uit voeding te halen. Neem geen supplementen ter preventie van kanker.
Bij voorkeur neem je voedingsstoffen tot je door ze in hun natuurlijke vorm (als groenten, fruit, etc.) te eten. Als je je eetpatroon kritisch wilt bekijken, kun je altijd contact met mij opnemen.
Opmerkingen