Tips voor vrouwen die na kanker vervroegd in de overgang komen
Na de actieve kankerbehandeling worden veel jonge vrouwen geconfronteerd met een vervroegde overgang. Of het nu door chemotherapie, bestraling, operaties of medicatie komt, de klachten zijn vaak vervelend en kunnen het welzijn en de kwaliteit van leven flink beïnvloeden.
Bij vrouwen die door medicatie in de overgang komen, rijst dan vaak de vraag of de bijwerkingen nog opwegen tegen de voordelen van de behandeling. Ongeveer 25% van de vrouwen stopt voortijdig met hormoontherapie vanwege de vervelende bijwerkingen – een aanzienlijk percentage.
In deze blog bespreek ik overgangsverschijnselen na kankerbehandeling en wat je kunt doen om ze te verlichten.
Welke symptomen kun je ervaren?
Opvliegers: Plotselinge warmteaanvallen, vaak vergezeld van hevig zweten, vooral 's nachts.
Gewrichtsklachten: Stijfheid en pijn in de gewrichten.
Stemmingswisselingen: Heftige schommelingen in emoties, gevoelens van somberheid en/of prikkelbaarheid.
Vermoeidheid: Een voortdurende vermoeidheid die vaak gepaard gaat met moeite om je te concentreren. Soms is het lastig te zeggen of het komt door de overgang of chemobrein.
Gewichtstoename: Veel vrouwen merken een toename in gewicht, vooral rond de buik.
Osteoporose: Door de afname van oestrogeen neemt het risico op botontkalking toe.
Trouwens, niet elke vrouw ervaart overgangsklachten, maar als jij dit blog leest, ben je misschien niet een van de gelukkige …
Wat kan je zelf doen?
Hoewel de overgang na kanker intens kan voelen, zijn er manieren om de symptomen te verlichten. Een holistische aanpak die ontspanning, slaap, voeding en beweging omvat, kan aanzienlijk bijdragen aan het verlichten van jouw klachten.
Begin met een dagboek
Hou een dagboek bij om te ontdekken wanneer je klachten het ergst zijn. Na een tijdje zal je zien dat er bepaalde triggers zijn die de symptomen verergeren.
Mogelijke triggers zijn:
Alcohol
Koffie
Hoge buitentemperatuur
Pittig eten
Sterke emoties
Stress
Vermoeidheid ...
Als je je eigen triggers beter begrijpt, kun je proberen ze te vermijden. Voor stress en emoties kan het helpen om manieren te vinden om ermee om te gaan.
Leefstijlveranderingen die je kunnen helpen:
Voeding:
Kies voor een dieet rijk aan groenten, fruit, volkorenproducten en magere eiwitten. Vezels en eiwitten zijn nu extra belangrijk.
Verhoog je inname van Calcium (zuivel, groene bladgroenten, peulvruchten en zaden) en vitamine D (vette vis en/of supplement) voor sterke botten.
Beperk suiker, bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en pittig eten om stemmingswisselingen, gewichtstoename en opvliegers te verminderen.
Het consumeren van gezonde vetten, zoals die in zalm en makreel, walnoten en lijnzaad, kan bijdragen aan een beterde stemming, betere concentratie en een gezond hart.
Drink voldoende water, vooral als je last hebt van opvliegers, omdat je lichaam extra vocht verliest.
Beweging:
Regelmatige matig intensieve lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, kan helpen gewichtstoename, gewrichtspijn, botontkalking en stemmingswisselingen onder controle te houden.
Krachttraining helpt bij het behoud van spiermassa, gewicht en botdichtheid.
Yoga of pilates bevorderen flexibiliteit en ontspanning en kunnen je slaap verbeteren.
Beweging in de buitenlucht zorgt voor extra blootstelling aan daglicht, wat de aanmaak van vitamine D stimuleert en je stemming kan verbeteren.
Ontspanning:
Mindfulness en ademhalingsoefeningen verminderen stress en kunnen opvliegers en angst helpen verlichten.
Meditatie, tai chi of massage helpen om spanning los te laten en innerlijke rust te vinden.
Een vast dagritme met voldoende ontspanningsmomenten bevordert een betere stemming en slaap.
Slaap:
Probeer een regelmatig slaapschema aan te houden door elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan.
Zorg voor een koele, donkere en rustige slaapomgeving om nachtelijk zweten te verminderen.
Vermijd cafeïne en alcohol in de avond, omdat ze de slaap kunnen verstoren.
Voldoende ontspanning en beweging overdag zorgen voor een betere nachtrust.
Bouw je avondactiviteiten langzaam af en overweeg ontspanningsrituelen voor het slapengaan.
Een gezonde levensstijl en goede zelfzorg kunnen overgangsklachten aanzienlijk verlichten. Vaste routines hebben vaak een positief effect.
Helpen deze tips niet?
Als de bovenstaande tips niet genoeg helpen, overleg dan met je arts over andere opties, zoals:
Hormoonvervangingstherapie (geschiktheid hangt sterk af van het type kanker en je medische geschiedenis), antidepressiva en alternatieve medicijnen en hun mogelijke rol bij het beheersen van overgangsklachten.
Fezolinetant (merknaam Veoza): Een nieuw, veelbelovend, niet-hormonale middel dat goed werkt tegen opvliegers en nachtelijk zweten. Het wordt nog niet vergoed door de zorgverzekering, en of het veilig is tijdens een kankerbehandeling moet nog worden onderzocht. Voor vrouwen die de behandeling hebben afgerond, zou dit middel een oplossing kunnen bieden. De kosten bedragen ongeveer €60 per maand.
Let op: Sommige vrij verkrijgbare kruidengeneesmiddelen tegen overgangsklachten zijn niet geschikt voor mensen met hormonale kanker en in combinatie met medicatie, zoals Tamoxifen. Overleg daarom altijd met je arts voordat je een supplement neemt!
Kortom:
De overgang kan een uitdagende periode zijn, vooral na een uitputtende kankerbehandeling. Zorg goed voor jezelf en neem eventuele klachten serieus. Bespreek blijvende klachten die je kwaliteit van leven beïnvloeden met je arts.
Wil je aan de slag met een gezonde leefstijl? Ik help je graag!
Comments