Vooropgesteld: Er bestaat geen simpel wondermiddel tegen kanker.
Het is frustrerend dat er mensen zijn die dit beweren, bijvoorbeeld dat een bepaald dieet, een supplement, of het verwerken van oud trauma kanker kan genezen.
Het ontstaan van kanker is een complex proces, waarbij veel factoren een rol spelen. Gelukkig boekt de reguliere geneeskunde vooruitgang, waardoor steeds meer mensen overleven. Toch blijven er vormen bestaan waar helaas nog weinig tegen te doen is.
Dat gezegd hebbende: ik geloof wel in de kracht van een gezonde leefstijl, het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam en de kracht van onze gedachten, maar kanker is soms gewoon pure pech.
Wat kan ik zelf doen?
Toch begrijp ik heel goed dat mensen op zoek gaan naar wat ze zelf - naast de reguliere behandelingen - kunnen bijdragen aan hun herstel. Die vraag – wat kan ik zelf doen? – was voor mij persoonlijk ook een enorme motivatiebron. Het gaf me houvast en een gevoel van regie. Ook zie ik bij mijn cliënten dat dit vaak het geval is, vooral bij mensen met een slechtere prognose. Het zoeken naar hoop en een stukje eigen controle is dan enorm belangrijk.
Een boek dat ik vaak aanraad is Radical Remission: Surviving Cancer Against All Odds van Dr. Kelly A. Turner. Turner onderzocht verhalen van mensen die tegen alle verwachtingen in herstelden van kanker of veel langer leefden dan verwacht. Wat deden deze mensen anders? Wat kunnen we van hen leren?
Turner ontdekte 9 gemeenschappelijke factoren die in de verhalen van mensen met een “radicale remissie” overeenkwamen. Het gaat hier niet om garanties, maar om inzichten die inspireren en ondersteunen.
9 factoren die mogelijk bijdragen aan herstel:
Radicale verandering van dieet
Veel mensen die herstelden, stapten over op een gezonder voedingspatroon. Denk aan meer plantaardige, onbewerkte voeding en het vermijden van suiker en sterk bewerkte voedingsmiddelen.
Regie nemen over gezondheid
Deze mensen namen een actieve rol tijdens hun eigen behandeltraject. Ze informeerden zich goed, stelden vragen en maakten bewuste, weloverwogen keuzes over hun behandelingen.
Luisteren naar intuïtie
Beslissingen werden vaak genomen op basis van een sterk innerlijk gevoel van wat goed of nodig was.
Gebruik van kruiden en supplementen
Veel mensen gebruikten supplementen, zoals kruiden of vitaminen, om hun immuunsysteem te ondersteunen.
Loslaten van opgekropte emoties
Het verwerken en loslaten van diepgewortelde emoties, zoals angst, boosheid of verdriet, leek een belangrijke stap in hun herstelproces.
Versterken van positieve emoties
Ze richtten zich bewust op gevoelens van liefde, vreugde en hoop om mentaal en emotioneel sterker te worden.
Sociale ondersteuning
Een krachtig netwerk van familie, vrienden of lotgenoten bood emotionele steun en zorgde voor een gevoel van verbondenheid.
Diepe spirituele verbinding
Veel herstelde mensen zochten steun in spiritualiteit, zoals meditatie, gebed of andere spirituele rituelen. Ze voelden zich verbonden met iets groters.
Sterke reden hebben om te leven
Het hebben van een krachtige motivatie om te blijven leven, zoals het zien opgroeien van kinderen of duidelijk levensdoel, speelde een rol.
Wat kunnen we hiervan leren?
Turner benadrukt – en ik ben het daar volledig mee eens – dat deze factoren geen garantie zijn voor genezing. Maar ze kunnen wél bijdragen aan een betere kwaliteit van leven en mogelijk een positieve invloed hebben op het ziekteproces.
Haar boek inspireert om holistisch naar je gezondheid te kijken en een balans te vinden tussen reguliere medische behandelingen en complementaire benaderingen. Het gaat niet alleen om medische beslissingen, maar ook om luisteren naar je buik, hart en hoofd, en te doen wat goed voelt.
In deze blog maak ik gebruik van een affiliatielink. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij dit boek via deze link koopt. Dit kost jou niets extra’s, maar helpt mij om deze website en de content die ik maak te blijven onderhouden en verbeteren.
Ik promoot alleen producten waar ik echt achter sta en die ik zelf nuttig vind of aanbeveel aan mijn cliënten.
Comments