Bakken, braden, frituren, grillen, koken, pocheren, smoren, stomen, stoven, wokken…
Gaartechnieken hebben invloed op hoe ons eten eruitziet, hoe makkelijk verteerbaar het is en natuurlijk de smaak.
Daarnaast heeft de bereidingswijze invloed op het behoud en de hoeveelheid van voedingsstoffen (vitaminen en mineralen).
In het slechtste geval ontstaan bij de bereiding zelfs ongezonde (kankerverwekkende) stoffen.
Het is dus goed om er even bij stil te staan hoe we onze maaltijden klaar maken.
Er zijn mensen die erop zweren om zoveel mogelijk rauw te eten, omdat er tijdens elk bereidingsproces voedingsstoffen verloren gaan. Maar de juiste bereiding zorgt er ook voor dat we bepaalde voedingsstoffen beter op kunnen nemen. En uiteindelijk gaat het er om welke vitaminen en mineralen ons lichaam daadwerkelijk opneemt.
Hierbij een paar tips voor gezonde bereiding van voedsel:
Koop bij voorkeur geen gesneden groenten! Zodra groenten gesneden worden gaan door contact met licht en zuurstof voedingsstoffen verloren. (Gesneden diepvries groenten zijn trouwens prima).
Kook groenten in zo min mogelijk water met een deksel op de pan. Doe groenten (vers of diepvries) pas in de pan als het water kookt en kook ze niet te lang.
Snij je groenten niet te klein en kook aardappelen het liefst met schil. Bij een kleiner snijvlak of door de schil worden voedingsstoffen beter behouden.
Kies vaker voor het stomen van groenten. Dat kan in een fancy stoomoven -of een speciale pan, maar een ouderwets stoommandje van de HEMA voldoet net zo goed. Bereid groenten en vis bijvoorbeeld een keer en papillotte (voedsel inpakken in bakpapier en vervolgens bereiden in de oven). Je behoudt veel voedingsstoffen, het is superlekker en ziet er ook nog chique uit.
Pas op met kant-en-klare kruidenmixen of sauzen (ze bevatten meestal te veel zout, vet en/of suiker).
Bereid voedsel op een zo laag mogelijke temperatuur. Ook dit voorkomt het verlies van te veel vitaminen en mineralen.
Bak voedsel hooguit goudgeel. Voorkom bruine en zwarte randjes. Verbrande randjes bevatten kankerverwekkende stoffen.
Gebruik weinig en vooral de juiste vetten of oliën. Lijnzaadolie en olijfolie extra vergine zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor een salade, maar absoluut niet bedoeld om op hoge temperatuur ermee te wokken. Oliën en vetten hebben een bepaald rookpunt. Verhit je ze boven deze temperatuur ontstaan kankerverwekkende stoffen.
Wissel kook- en gaartechnieken af om verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. De frituurpan kan je het liefst niet of heel zelden gebruiken.
Waarom leren we dit eigenlijk niet op school?
Zelf maak ik vaak soepen, stofpotten en curries. Zo eet je makkelijk en lekker veel groenten en je behoudt veel voedingsstoffen, alleen al omdat je het kookvocht ook mee-eet.
Daarnaast ben ik grote fan van gestoomde groenten. Gestoomde groenten hebben naast een fantastische kleur – wat mij betreft- de allerbeste smaak.
Tray-bakes zijn voor mij de ultieme uitkomst voor drukke dagen (verschillende groenten met wat olie en kruiden op een bakplaat en hup de oven in).
Comments